U15 BELI OSVOJILI 14. MEDNARODNI TURNIR V POREČU

V Poreču, Hrvaška je od 26. do 29. decembra 2017 potekal že 14. Mednarodni turnir, na katerem je tekmovala tudi naša ekipa fantov, rojenih v letu 2003. Sodelovalo je kar 146 ekip v kategorijah po letnikih od 1999 do 2005, tako v moški kot tudi v ženski konkurenci.  Igralo se je v štirih telovadnicah, na devetih igriščih hkrati. Ekipe, sodniki, starši in organizatorji so bili nastanjeni v štirih hotelih, od koder so za prevoz na tekme skrbele štiri avtobusne linije. Celotna organizacija turnirja je bila zelo dobra.

13 fantov ekipe U15 beli, trener in nekaj družin naših igralcev je bilo nastanjenih v hotelu Molidrio. Štiri zvezdice so nam nudile ugodje, ki ga v svojih vsakdanih občutijo košarkarske zvezde na najvišjem nivoju igranja košarke. Samopostrežni obroki, bazen, savne, masaže, fitnes in še bi lahko naštevali so sestavljali tisti ne-košarkarski del turnirja, ki si ga bodo fantje za vedno zapomnili.

V naši kategoriji je tekmovalo kar 24 ekip, od tega 16 iz Italije, 7 iz Slovenije in 1 iz Srbije. Igralo se je četrtine po 8 minut.

V skupinskem delu, smo na prvi tekmi premagali ekipo Cestistica Argenta z rezultatom 29:49, na drugi tekmi pa ekipo Bugin Carni BK Dolphins iz Ferre z rezultatom 57:34 in tako osvojili 1. mesto v skupini. V četrtfinalu nas je v četrtek čakala ekipa Koš Koper, proti kateri smo v letošnji ligi že izgubili za dve točki, in še to z zadetim metom v zadnji sekundi tekme. Odločni, da jim za ta poraz vrnemo, smo jih premagali z rezultatom 33:39.

V polfinalu turnirja nas je čakal še en lokalni derbi, tokrat proti ekipi Postojne, ki je tukaj prikazala presenetljivo dobro igro.  Ekipa Postojne je v četrtfinalu po podaljšku premagala sestavljeno italijansko ekipo Cervia/Cesenatico Giallo z rezultatom 52:54. Kot favoriti turnirja smo bili pred težko nalogo, da ta naziv tudi zadržimo. Sproščeni Postojnčani so bili na začetku tekme v napadu precej razpoloženi za met iz razdalje, vendar smo v nadaljevanju uspeli to prekiniti z agresivno obrambo. Razlika je kmalu zrasla za več kot 15 točk, tako da smo uspeli nekoliko spočiti nosilce igre, svoje delo pa so odlično opravili prav vsi igralci, ki so stopili na parket. Polfinale KK Plama-pur : KD Postojna 47:31.

Zadnji dan turnirja. Finale proti dobri ekipi Save iz Beograda. Polfinale so igrali za nami, tako da smo uspeli malce pokukati in si ogledati kakšne igralce imajo in kako igrajo. Lepo šolana ekipa visokoraslih atletskih fantov je iItalijanski ekipi Rucker Sanve odčitala pravo košarkarsko lekcijo. Za agresivno consko pressing obrambo so tekmo sebi v prid odločili že v prvem polčasu. Odličen organizator igre Kuzmanič je žogo vedno spravil do pravega igralca, odličen strelec Jovtič pa ni zgrešil meta z razdalje. Zadel je kar pet trojk. Polfinale Sava – Rucker Sanve 52:33.

Ponovno finale Slovenija:Srbija, kot septembra na evropskem prvenstvu. Na ogrevanju obe ekipi maksimalno motivirani. Navijači obeh strani na tribunah nastrojeni kot na članski tekmi. Začetek obeh ekip zadržan in v krču. Serijo košev je z metom iz razdalje odprl Mitja Primc za vodstvo 2:0, katero do konca tekme nismo več izpustili iz rok. Dobro smo se pripravili na consko pokrivanje po celem igrišču, kar je Beograjčane zmedlo. Dosegali smo lahke koše iz protinapadov, za nameček pa se nam je odprlo še v napadu. Rešila jih ni niti strnjena obramba, saj so trojke padale iz vseh strani. V obrambi smo bili nepopustljivi. Jovtiču nismo pustili odprtega meta, Kuzmaniču pa z menjavanjem obrambe na njemu vzeli njegov močen prodor in možnost razigravanja. Ob polčasu je bil rezultat 28:15 za našo ekipo. Kljub težavam z osebnimi napakami, smo v nadaljevanju uspeli obdržati nivo agresivne igre in razliko kmalu povečali na 20 točk prednosti. Proti koncu tretje četrtine je Savi uspelo znižati razliko na 13 točk, vendar so se fantje po time-outu ponovno zbrali, povezali nekaj dobrih obramb in uspešnih napadov ter na koncu zasnesljivo zmagali z rezultatom 60:42.

Finale KK Plama-pur Beli : Sava Beograd 60:42 (11:8, 17:7, 20:14, 12:13)
Strelci: Ujčič, Kosič, Simčič 5, Hrenovec 11, Sankovič 16, Škrlj 9, Bubnič 19, Primc 2, Jursinovič, Smrdelj, Boštjančič, Ivančič, Dimic.